CONSILIUL JUDETEAN AL ELEVILOR BRASOV
» 2011 » Noiembrie » 2 » Seminar de informare pe politici de tineret, intre 3 si 6 noiembrie, la Băile Herculane (agenda)
6:16 PM
  Seminar de informare pe politici de tineret, intre 3 si 6 noiembrie, la Băile Herculane (agenda)
     In perioada 3-6 noiembrie 2011 va avea loc prima intalnire a noilor presedinti de Consilii Judetene ale Elevilor din tara. Aceasta este reprezentata de un seminar national de informare pe politici de tineret la nivel national/european si o planificare strategica a cooperarii dintre Consiliul National al Elevilor si factorii de decizie.

     La aceasta intalnire de la Baile Herculane vor participa cei 45 de presedinti ai Consiliilor Judetene din tara. Delegatia judetului Brasov va fi formata din noul presedinte Boboia Eduard.

     Obiectivele urmarite ale adunarii sunt cresterea nivelului de informare cu privire la politicile de tineret la nivel national si agenda europeana in domeniul tineretului si intarirea competentelor vizavi de sustinerea dialogului structurat si de parteneriat, corelate la cele europene cu responsabilii in politicile de tineret, pentru 45 de presedinti ai Consiliilor Judetene din tara timp de 3 zile.


Programul seminarului
-----------------------------------------

Prima zi de seminar

15.00-15.30
  • Se fac prezentarile invitatilor si a tuturor participantilor folosindu-se 2 motode de spargere a ghetii: Bingo si Cravatele. Metodele vor contriui la crearea unei atmosfere relaxante, prielnica discutiilor si atingerii obiectivelor;
  • Se prezinta obiectivele seminarului si se discuta in ce mod participantii pot contribui la acestea prin Asteptari si Contributii: tot non-formal participantii isi vor scrie pe hartii colorate asteptarile cu privire la cele 3 zile de Seminar si cu ce pot ei contribui la indeplinirea obiectivelor seminarului.

15.30-16.00 - Introducere in proiect – obiective, activitati, planificare in timp, resurse, concepte, fiinantator, colaboratori locali si nationali, locatii, follow-up. Materiale informative despre proiect vor fi distribuite participantilor.

16.00 – 19.00 - Statii de informare: timp de 3 ore, cei 45 de elevi vor parcurge in ordinea intereselor si motivatiei cele 4 statii, adunand si notand informatiile utile in vederea cresterii calitatii functionale a CNE.

Vor avea ocazia sa discute cu expertii, sa puna intrebari, etc. Participantii isi vor imbunatati abilitatile de comunicare, pe cele de cercetare si documentare, munca in echipa si individuala, vor descoperi noi informatii pe care le vor conecta in realitatile din jurul lor, dar si noi cai de actiune si implicare.

19.00-19.30 - Evaluarea zilei & Grupuri de reflectie
----------------------------------------------------------------

A doua zi de seminar

9.30–13.30 - Cafenea publica pentru identificarea nevoilor de dezvoltare ale tinerilor si a nevoilor cu care se confrunta tinerii (adictie, etnobotanice, abandon scolar, violenta), stabilirea unei misiuni si viziuni a CNE in parteneriat cu Ministerul Educatiei.

Cafeneua publica se va desfasura conform descrierii de mai jos, pornind de la analiza nevoilor tinerilor la nivel national si judetean:
- Apatia din randul elevilor;
- lipsa logisticii pentru activitatile CS.
- absenta avocatului elevilor in consiliul profesoral;
- rasplatirea elevilor merituosi atat pe plan scolar cat si extrascolar;
- nerecompensarea elevului anului pe anumite sectiuni;
- neimplicarea activa a elevilor in cat mai multe proiecte;
- lipsa burselor pentru elevi(din fondul scolii);
- nu este o punte de legatura comunicare si colaborare intre elevi¬parinti¬profesori;
- parintii sa se organizeze mai lesne in organizatii de parinti;
- lipsa unui catalog online;
- o mai mare implicare in administrarea fondului scolii a CS si parintilor;
- lipsa aplicarii in practica a notiunilor teoretice
- imposibilitatea de a alege opotionalul la clasa de catre elevi
- lipsa e interes a unor elevi pentru invatatura
- abandonul scolar
- Consumul de etnobotanice
- Violenta in scoala

In urma discutiilor, in Cafeneua publica vor fi evidentiate mult mai multe probleme si nevoi ale tinerilor care vor fi cunoscute in plen si trecute ca prim pas in Parteneriatul strategic ce urmeaza a fi semnat in finalul seminarului.

15.00 - 19.00 - MISIUNE-VIZIUNE-VALORI
In echipe de lucru de cate 5 participanti – in total 10 grupuri de lucru mixte (elevi si experti), pornind de la nevoile identificate participantii vor fi indrumati sa elaboreze o MISIUNE a CNE care sa reprezinte un motto mobilizator, cunoscut la nivelul intregii structuri CNE si de fiecare elev in parte. Misiunea se va referi la rezolvarea unora din prolemele enuntate anterior la Cafenea si va fi ceea ce isi asuma in parteneriat CNE si Ministerul Educatiei, prin IJS-uri
si conducerile scolilor.

Din cele 10 Misiuni elaborate vom crea una complexa, fiind de fapt contributia tuturor participantilor. Pentru aceasta vom face un grup de 10 participanti – cate unul din fiecare din grupurile de lucru anterioare care timp de 30 de minute vor elabora MISIUNEA.

Misiunea va fi preluata de un alt grup de 10 participanti (cate unul din fiecare din grupurile de lucru anterioare) care vor redacta VIZIUNEA partneriatului strategic – imaginea de ansamblu a elevilor cu anumite probleme rezolvate dupa 2 ani, timp in care partenerii dialogului structurat aplica soluti si actiuni concrete pentru elevi. Misiunea si viziunea vor fi trecute in Parteneriat.

19.00-19.30 - Evaluarea zilei & Grupuri de reflectie
------------------------------------------------------------------

A treia zi de seminar

9.30 - 13.30 - O.S.T - SOLUTII STRATEGICE
Open space Tehnology – se va lucra in echipe la identificarea solutiilor si activitatilor concrete ce raspund nevoilor tinerilor gasite in Cafenea. Aceste solutii vor fi activitati asumate in parteneriat ce vor fi desfasurate la nivelul Consiliilor judetene, in fiecare scoala: ex. Campanii anti violenta, informare despre burse si oportunitati de studiu in Europa, Ziua/saptamana fara fumat; evenimente de apreciere si valorizare a voluntarilor, a elevilor cu rezultate bune, cursuri si tabere de invatare pentru elevii cu probleme la invatatura.

Cum aceste activitati presupun si costuri, se vor preciza in parteneriat sursele acestor fonduri, finantari din proiecte, de la consiliul local, de la ANST , sponsorizari. Toate aceste solutii, activitati, responsabilii , sursele de finantare, modalitati de implementare vor fi trecute in
parteneriatul ce va fi semnat de Consiile elevilor din cele 41 judete+ Bucuresti, MECTS si consiliile locale din fiecare judet.

15.00 - 19.00 - Redactarea in format draft a parteneriatului – va fi apoi listat si dat spre rectificari, adaugiri participantilor. Modificarile vor fi trecute in parteneriat . Acest document va fi listat apoi si multiplicat in tot atatea exemplare cati parteneri exista (CNE, Minister, Consiliul judetean).

Presedintii CJE vor avea fiecare cate un exemplar cu care vor merge la Consiliile Judetene ale Elevilor pentru a aduna impresii, sugestii, idei precum si aprobarea variantei finale la Consiliile Judetene pentru a obitine sprijin logistic, moral si financiar.

19.00-19.30 - Evaluarea zilei & Grupuri de reflectie
---------------------------------------------------------------

A patra zi de seminar

9.30 - Evaluare: Participantii vor fi rugati sa completeze un chestionar de evaluare din care vom evidentia modul de lucru, interactiunea, comunicarea, conditiile logistice, eficienta, intentiile in viitor.


Vizualizări: 403 | Adăugat de: CJE-Brasov | Rating: 5.0/4
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
Sondajul nostru
Sunteti de acord cu noua varianta de bacalaureat (BAC-ul diferentiat) ?
Total răspunsuri: 45
Autentificare
Statistici
eXTReMe Tracker

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0